Udstillingssystemet

Danish-showbeagles.dk                              Ahlen-showbeagles.dk

________________________________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________________________________

Udstillingssystemet i USA

Udstillingerne afvikles på en lidt anden måde end vi er vant til fra Europa, og det krævede en del opmærksomhed fra sidelinien at følge med i hvilke klasser, der blev bedømt. Ikke mindst fordi numrene ikke fulgte klasserne, men hunden. Numrene var højst sandsynligt tildelt i den rækkefølge anmeldelserne var modtaget, og det var selvfølgelig praktisk for udstillerne kun at have ét nummer til hele ugen, men altså ikke let for hverken ringstewarden eller publikum.


Ringen

Udstillingen fandt sted i det store Ballroom i hotellets konferencecenter. Adskillige ruller gummimåtter var lagt ud som underlag i den meget store ring, og banerne var tapet sammen med gaffatape. Ringen var indhegnet af lavt hvidt plankeværk med to rækker stole på alle sider.


Klasserne og forløbet

I alle klasser blev placeret 4 vindere.

Dommeren dikterede en kort kritik for disse 4 til en diktafon og sørgede derefter selv for renskrift til senere offentliggørelse. Øvrige deltagere fik ikke kritik.


Størrelsesvarianterne 13" og 15" blev bedømt hver for sig.


I hvert køn blev først bedømt følgende klasser:

Puppy 6-9 month

Puppy 9-12 month

12-18 month

Bred by Exhibitor

American Bred

Open


Klassevinderne i hvert køn konkurrerede herefter om at blive hhv. Winners Dog og Winners Bitch. Disse to hunde tildeles de point, som den pågældende udstilling giver til championatet (se nedenfor).


Derefter blev følgende klasser bedømt i hvert køn:

Veterans 7-10 years

Veterans 10 years and up

Pack Class


Herefter begyndte Variery Konkurrencen, som bestod af samtlige champions, hanner og tæver i en skøn forvirring. 59 stk. var der alene den ene dag, så der var trængsel. Dommeren valgte at dele klassen i 6 mindre grupper, hanner og tæver hver for sig, og lave en grovsortering i første runde.

Herefter blev Winner-hundene samt klassevinderne i veteran og pack class kaldt ind til de resterende Champions, og dommeren udvalgte så "Best Beagle", "Best of Winners" og "Best of Opposite Sex". Derudover blev udvalgt 6 i vilkårlig rækkefølge, som blev tildelt såkaldt "Award of Merit".


Til sidst blev bedste opdrætsklasse samt avlshan og -tæve fundet.


Bedst i Racen

Den bedste i hver af de to størrelsesvarianter konkurrerede som afslutning om BIR / Best of Breed, og så fremdeles i de i øvrige klasser.

Bedste 15" og bedste 13" i finalen om Bedst i Racen


Den samlede vinder af The National 2004 blev vinderen af 13"-udstillingen. Smart lille fyr, som i forvejen var #1 Beagle og i Top10 all breeds i USA - men når man er vant til den europæiske beagle, så får de ca. 6-7 cm lavere skulderhøjde tankerne hen på en såkaldt pocket beagle.Præmierne

Præmiebordet bugnede af rosetter, vandrepræmier og alle mulige - og umulige -  beagleting, som f.eks. håndmalede skåle, lamper, broderede håndklæder o.lign. Én vandt en skrivepult, en anden en kiste - og alt med beagler på. Kun fantasien satte grænser.


Fotografering

I et hjørne af lokalet var opsat et fotoatelier, hvor en professionel fotograf tog billeder af alle vinderhunde sammen med dommer, handler, ejer, præmier osv. Fotograferingen fandt sted 2 gange i dagens løb og blev annonceret over højtalerne. Til gengæld blev der ikke brugt tid til fotografering i ringen.


Championatet

Reglerne er meget anderledes end vi er vant til.

For at blive US-champion skal man samle i alt 15 point på min. 3 udstillinger, hvoraf 2 skal være "Major". Man kan vinde 1-5 point på en udstilling, og 3-5 point er en "Major". Der er ingen aldersgrænse, så en hvalp kan blive champion på 3 udstillinger, hvis det hele flasker sig!!!

Antallet af opnåelige point beregnes på forhånd ud fra gennemsnitligt antal tilmeldinger pr. køn i racen i den pågældende region. Dvs. jo flere hunde, jo højere point.

Winners Dog og Winners Bitch tildeles udstillingens point, og det afgøres ved, hvor mange i eget køn den pågældende har slået.


The National havde i 15" følgende point:

1 point (2 dogs / 2 bitches)

2 point (3 dogs / 3 bitches)

3 point (4 dogs / 4 bitches)

4 point (5 dogs / 6 bitches)

5 point (8 dogs / 9 bitches)

Dvs. at Winners Dog, som slog 51 hanner i de 6 klasser, fik en Major på 5 point, og tæven som slog 48 tæver fik også 5 point.


The National er en usædvanlig stor udstilling i forhold til gennemsnittet. Ofte er der kun nogle få beagler tilmeldt, men i princippet kan en opdrætter med mange hunde selv sørge for, at en udstilling tæller som Major ved at melde ravl og krat til og på den måde "manipulere" med pointene.


Winners Dog på The National var en hvalp på 6 måneder, og teoretisk kan den vinde på 2 udstillinger mere inden for den næste måned og dermed blive US Champion inden den er ude af hvalpegården - hvilket ikke er usædvanligt.

Det giver lidt stof til eftertanke, synes jeg.

Copyright © All Rights Reserved